Алманах "Нова българска литература"


Нина  Дончева

Нина Дончева


Е-майл: nini_geo@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/nina.doncheva

Литературна страница:

Творческа биография|Библиография:Казвам се Нина Дончева. По професия съм учител, а по мечти съм пишещ човек. Пиша поезия и проза, а понякога просто записвам мислите си на белия лист.

Първото си стихотворение написах, когато бях на 9 години като домашно по литература:

„ На Северния полюс бях

и бяла мечка там видях.

Тя беше бяла като сняг.

Подскачаше от крак на крак

и с две мечета вироглави

едва успя тя да се справи.”

Публикуваха го в местния вестник за моя радост и гордост на родителите ми.

Проза започнах да пиша провокирана от ексцентричната историята на една възрастна дама, която исках да разкажа и която намери място на страниците на онлайн изданието „Клуб 50 плюс”. Това беше и първата от поредица мои статии публикувани там. 

Последваха разказите ми - с  „Майката” беше първото ми участие в литературен конкурс организиран от Kafene.bg и Audioknigi.bg под мотото „Смелостта е начало на победата”. Този разказ беше сред наградените и записан от актьора Стоян Алексиев и публикуван в Audioknigi.bg 

През 2015 г. участвах в конкурса за учители творци с разказа ”По спомен”, който намери място в сборника с отличените произведения „Стръкче време”.  Същият разказ беше включен и в сборника „Детство”, благотоворително издание с цел подкрепа на децата болни от диабет.

През 2016 г. отново участвах в конкурса за учители творци и разказът ми „Бездомника” намери място в сборника  „Слънца по старите тавани”.

Друг мой разказ, „Розови храсти”, участва в платформата „Пощенска кутия за приказки”. Той беше прочетен от актрисата Мая Бежанска в едно от изданията на четенето. 

Мои текстове са публикувани и в www.gnezdoto.bg.

През декември 2016 г. благодарение на платформата‘”Мечта за книга” издадох първата си книга „Мълчанието на майките” сборник с разкази за жените и техните болки, радости, любови, предателства, загуби и победи. Издателство „Български издател”, ISBN 978-619-154-221-5.

 

За мен писането е страст,  в която потъвам и която ме кара да вярвам, че думите могат да създават и променят към по-добро.