Алманах "Нова българска литература"


Илияна Каракочева (Ина Крейн)

Илияна Каракочева (Ина Крейн)


Е-майл: ina_krein@abv.bg

Facebook: http://www.facebook.com/profile.php?id=100000712485566

Литературна страница:

Творческа биография|Библиография:Родена съм през 1966 година - на огнения кон. Кръстили са ме Илияна Каракочева, публикувам творбите си с псевдоним Ина Крейн, а в паспорта от Господ някой е записал Душа Балканска. Корените ми лежат в пепелищата на Северна Гърция, разкъсани от ветровете на войните. Може би затова балканската тема е кръвно свързана и с четирите сборника разкази, които създадох през последните години – „Балкански ветрове”, „Сърцето птица”, „Родници”, „Къщата с петуниите“. Занимава ме въпросът дали наистина на Балканите винаги ще господстват разделението, омразата и враждата или любовта, милосърдието и съпричастието към чуждата болка могат да заличат границите и да направят родници хора с различна етническа принадлежност,  човешкото да победи балканското. 

Свързан с тази тема  е  и  моят първи роман „Късмет до поискване”,  мост между миналото и настоящето, спомените и мечтите. Темата продължава, макар и под по-различен ъгъл, във втория ми роман „Врата в морето”. Той е съвременен, скандален, провокативен, но много реалистичен, макар в него да  се появяват и магични персонажи. Да бъдеш различен не означава, че нямаш право да обичаш, да бъдеш човек, да извършваш добро, да спасяваш и подаряваш бъдеще, да  водиш битка със злото и да бъдеш щастлив.

 Творбите ми са получавали през годините отличия на национални и международни конкурси.

 Обичам предизвикателствата, магията на осъществените мечти, обикновените малки радости, които са солта на живота. Може би  затова и героите в творбите ми са  странни, обикновени и  чудни едновременно. Те мечтаят и се борят, грешат и се учат от грешките си. Затова са земни, стъпили здраво на земята. Но  с поглед към по-доброто и светло бъдеще, в което има място за мечти.

Освен  разкази и романи, това, което ме вълнува, усмихва, вдъхновява и натъжава, получава своята плът в образи  и чрез моите стихове. Те са и класически, и модерни, на български и английски, тристишия и бял стих, но винаги отразяват полета на душата и   светоусещането на южняка, носят аромата и огъня на моята южна кръв и обичта към родното, верността към корените и мечтата за по-добри дни.

Творбите ми, освен  като електронни и хартиени книги, могат да бъдат открити и в най-добрите сайтове за изкуство в България – „Буквите”, „Кафене.бг”, „Откровения”, „Хулите”, както и в списанията за литература „Смесена китка”, „Литературен свят”, „Литернет”, „Брануванья”, „Матадор”, „Жажда”. Там могат да бъдат прочетени  словесните мои творения, да бъдат видяни и част от рисунките, които създавам.

Нядявам се на здраве и късмет, за да видят бял свят моите жадувани и дълго чакани нови поетични и прозаични рожби. В момента работя над роман с ключовото и емблематично заглавие“Хазнатар“. Той истории за силни крехки хора, приели съдбата си такава, каквато е, но останали верни на себе си и на светлината, която носят в душата си. Много различни като възраст, професия и светоусещане са персонажите в тази книга, но ги обединява едно – добротворството, милостта, човечността,  способността да направят своя нравствен избор мигновено, без да сгрешат, водени от разума на сърцето. 

Предизвикателство за мен е и анализирането и нестандартният прочит на класически и съвременни български и балкански  поети – Вапцаров, Борче Панов, Петко Шипинкаровски и др.

Вярвам в чудеса,  смятам, че изкуството има силата да създава приятелства, да изтрива сълзи и да връща усмивки. За мен  магията на словото е начин да бъде излекувана човешка болка и дадена надежда,  да  се събуди обич и да се заличат разстояния и различния.

 

Награди:

Носител на награди в националните конкурси ”Вишнев цвят-дъх на пробуждане” – 2010г. – 3 награда, „Ний всички сме деца на майката земя” – 3 награда, „ Цветница” – специален приз на арт клуб „Хеброс”,  Специална награда на списание „Ирин-Пирин”  в Международния конкурс „Мелнишки вечери 2010г., Първо място в Национален литературен конкурс „Син съм на земя прекрасна” -2010г, раздел Проза, Второ място в Националния литературен конкурс „Език свещен на моите деди” – раздел Проза – 2011г, Второ място в Националния литературен конкурс „Ний всички сме деца на майката земя”, раздел Проза-2011г. , Специалната награда „Горчиво вино” на Международния поетичен конкурс Мелнишки вечери на поезията-2011г., Трета награда, раздел Проза в Летния фейсбук конкурс „По стъпките на лятото”-2011г., Трета награда в националния литературен конкурс на името на Никола Вапцаров  в раздел Есе, Втора награда - раздели  Литературна критика и Разказ – 2011г., ., Втора награда, раздел Проза в Летния фейсбук конкурс „По стъпките на лятото”-2012г., Първа награда, раздел Проза в Летния фейсбук конкурс „По стъпките на лятото”-2013г.,и др.

 

Издадени книги: 

1. „Хей , здравей !”- ИК „Гуторанов и син”- детски стихове -1994г.

2. „Рисувай с мен ! „ – Издателство „ФЮТ”- детски стихове -1996г.

3. „Евтина кухня” – ИК „Гуторанов и син” – кулинарни рецепти -1997г.

4. “Миражи”- 1999 г.

5. „Време за възкръсване”- поезия - Издателство „Роксана” - 2008г.

6. „Балкански ветрове” - разкази - Издателство „Буквите” -2009г.

7. „Късмет до поискване” – роман – Издателство „БулКорени” – 2010 г.

8.„Сърцето птица” – разкази – издателство ”Сиела” – 2010г.

9.„Четири”-поетична книга – Ина Крейн,  Весислава Савова, Иван Христов и Павлина Гатева – Издателство „Е-книги” – 2011г.

10. „Родници” – сборник разкази, издателство „Е-книги” – 2011г.

11.  „Къщата с петуниите“ – разкази – Фондация „Буквите“ – 2015г. 

12. "Хазнатар" - роман - "Български издате" - 2016 г.