Алманах "Нова българска литература"


Калоян Захариев

Калоян Захариев


Е-майл: don_kokone@start.bg

Facebook: https://www.facebook.com/kaloyan.zahariev.3

Литературна страница:

Творческа биография|Библиография:Казвам се Калоян Захариев, на двадесет и осем години съм. Имах щастието да израсна като четящo същество в годините когато на българския пазар се появиха книгите-игри. Те трайно се настаниха и в моето сърце и дълго време в ума ми бяха не имена като Толкин, Дикенс или Толстой, а Джордж.М.Джордж, Колин Уолъмбъри, Върджил Дриймънд и много други талантливи български автори. Първите ми литературни опити датират от дванадесет-тринадесет годишен и техния резултат (естествено) бяха няколко книги-игри с много съмнителна литературна стойност, които пазя и до днес.

 

Като автор с ясни цели се оформих докато следвах. Като студент по право написах и първия си роман, който трудно може да се похвали, че е представлява принос към българската литература. Сложих му гръмкото заглавие „Моята страст се казва смърт” и побързах да забравя за него. Все пак именно той сложи началото на сериозното и мащабно творчество. Един след друг започнаха да се появяват значително по-стойности романи, които към настоящия момент са единадесет на брой, макар и светът да е видял твърде малка част от тях. Естествено, надявам се това да се промени и някой ден да ги видя издадени всички.... или поне всички без първия.

В творческо отношение не се придържам строго към конкретен жанр, макар че последните няколко години преминаха под силното влияние на фентъзито. Изпод старата ми клавиатурата, която отказвам да сменя, са излезли един психо-трилър, два екшън-трилъра, седем фентъзи и един криминален, горе-долу в този ред. Очевидно фентъзито доминира в творчеството ми и досега не съм успял да загася тази своя страст към вълшебните светове.

Обожавам фентъзи-литературата и сред любимите ми автори са Джордж Р. Р. Мартин, Стивън Ериксън, Тери Пратчет, Крис Бънч, съвсем наскоро откритите Джо Абъркромби и Дерек Ланди и още много други. Това не ми пречи да се наслаждавам и на традиционната литература, като криминалетата, трилърите, приключенските романи. Чета всякакви автори без претенции за национално принадлежност или жанр, като единственото мерило е качеството на творбата. Резерви имам единствено към класическата френска литература, която не мога да обикна и до днес. Но иначе българска, руска, английска, американска, немска, японска... нито държавата, нито континента имат значение. И до днес любими герои си остава хладнокръвния детектив Майк Хамър и невероятния „морски дявол” Кирил Мазур. 

През годините участвах в редица литературни конкурси и имах щастието да се проявя достойно на няколко от тях. Първия ми успех беше през далечната 2006 г., когато мой разказ се класира на трето място в конкурс, организиран от българското гейм-дизайнерско студио MastHead Studios. С това поставих и традицията да взимам участие в литературни конкурси, които много ми помогнаха да се развия като творец, мерейки сили, талант и упоритост с мои братя и сестри по перо. Сред по-значимите ми успехи са второ място на конкурса „Познай бъдещето” (разказ – „Прекрасен нов свят”) , второ място на международния конкурс Изкуството против дрогата (разказ – „Просто работа”), специални награди на тематичните конкурси на Fentasy Larp Center  „Магията на пролетта” (разказ – „Пролет е и Love is in the air”) и „Лятна буря” (разказ - „The tempest, но определено НЕ от Бил Шекспир”), поощрителна награда на конкурс за млади литератори от България и Русия по повод 135 годишнината от Освобождението (разказ – „Черните дъбове на Карапелит”), първо място на конкурс „Варна на младите” (разказ – „Рани”), първо и трето място на конкурсите за фантастичен роман на клуб „Галактики” (разказ – „История за некроманти, слуги и демони” и разказ – „История за некроманти, слуги, демони и разни други неща”), две отличия на конкурсите по повод фестивала „Созополис” (разказ – „Молитва за дома” и разказ – „Цял един живот”), второ място на конкурса „Млади и свободни” (разказ – „Свободен”). Постиженията, с които най-много се гордея са две – достойното представяне на конкурса за фентъзи роман на издателство MBG books, който доведе до издаването на първия ми роман „Ех, магесническа му работа”, благодарение на Човешка библиотека и първото място на конкурса „Любовта на края на кабела”, благодарение на който се роди романа „Седем дни”.

Мои разкази са публикувани в Списание 8, сборник „Таласъмия 2010-2011”, антология „Спасяването на света”, сборник „На шефа с любов”, антология „Галактики”.

"Обикновеното лице на злото" - роман - Фондация "Буквите", 2015 г.