Алманах "Нова българска литература"


Татяна Йотова

Татяна Йотова


Е-майл: tati.jot@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/tatyana.yotova.9

Литературна страница:

Творческа биография|Библиография:Татяна Йотова е родена през 1961г. в град Айтос. Завършва СУ „Климент Охридски” през 1986г. – специалности Българска филология и Педагогическа психология. Автор е на 11 поетични книги, четири от които – за деца: „Антистоп” 1992, „Божури в снега”, „Съм”, „Веднъж ще ти се случа”, „Между ада и рая” – лирическа новела, „Опашати истории за любими муцунки”, „От любов живей”, „Извор с очи на дете” 2014 и др.  Албумите ù с изпята поезия са два: “Закъсняла молитва” и “Песента на токчетата”. Те съдържат 29 песни за любовта и приятелството, за ценните неща в живота. 

По професия Татяна е учител, по потребност – бард. Казва, че ù е тясно в пределите на стиха, затова превръща стиховете си в песни, изпълнявайки ги с китара. Поетесата е носител на национални и международни награди от литературни конкурси и от фестивали на бардовското изкуство, някои от които: Награда за поезия на името на Николай Искъров 2014 от националния конкурс „Свищовски лозници”, награда за поезия на вестник „Уикенд” 2006, награда за песен за България от „Софийски вечери на авторската песен”, от „Мелнишки вечери на поезията”, на вестник „Дром дромендар” за поезия с ромска тематика, на Фондация „Буквите” – от конкурсите „Жени и вино, вино и жени”; награди от бардовските фестивали „Солени ветрове” – за принос към духовността, Ловеч –  първо място и „Златната роза” и др. Поетесата представя България успешно в професионални и творчески срещи в Париж, Португалия, Испания, Македония, Турция, Албания, Германия.

Татяна е автор и на сценарии за театрални постановки за деца и възрастни. Дългогодишен ръководител е на Детска театрална студия „Браво”, с която поставя на сцена свои творби; изпъстрени с песни и танци, те са своеобразни мюзикъли. Чрез тях малките театрали отправят към зрителската аудитория  послания за доброта, хармония, любов, красота, творчество. С всяка постановка трупата е носител на специални и призови места от национални и международни конкурси и фестивали на изкуствата: „Радост на брега” – Бургас, „Сцена край морето” – Поморие, „Бургаски изгреви”, Слънце, радост, красота” – Несебър, Нова Загора, Русе, Наука на сцената” 2 и 5 – София и Севлиево и др. Публиката ще запомни „Мечта за милион”, „Хапчето Добро”, „Билка самодивка”, „Как цар Генгер стигна до истината”, „Екология на отношенията”, „Ключът”, „Даскал Буньо” и др.

Изключително плодотворна е екипната работа на Йотова с композитора Хайгашод Агасян. Песните на творческия тандем са любими на малки и големи. Песни на Татяна ще откриете и в репертоара на наши изпълнители – Тони Димитрова, Драгомир Драганов и др.

Татяна Йотова обича пътешествията и срещите с добрите неизвестности. Работата ù като учител по Български език и литература в СОУ „Христо Ботев”, Айтос, я изпълва с нови идеи за творчески интерпретации на магията Живот.