Алманах "Нова българска литература"


Кристина Митева

Кристина Митева


Е-майл: crisis@mail.bg

Facebook: https://www.facebook.com/kristina.oneofus

Литературна страница: https://www.facebook.com/KristinaCandysays

Творческа биография|Библиография:От ранна възраст изразявам мислите и прозренията си в най-различни словесни форми. От 2007 г. насам съм и блогър, като още първият ми блог (candysays.blog.bg) стана доста четен и популярен. През август 2013 г. създадох „Един от нас споделя” - блог за интервюта с най-различни, известни и неизвестни, хора, на които задавам едни и същи, общочовешки въпроси: oneofusshares.com. Това е  виртуално пространство за свободно и спокойно споделяне на „своята истина” и гледна точка към себе си и другите, към живота и света...

Първата ми книга „Планетата Земя е тъжно-синя” е публикувана от издателство „Захарий Стоянов” и излезе от печат през март 2014 /ISBN 978-954-09-0854-0/.  Съдържа три разказа, тип повест, и я нарекох „триптих”. Първият разказ е всъщност приказка, със сюрреалистични елементи. На писателите Стефан Кръстев и Калин Терзийски дължа прекрасните предговори към книгата. Казват, че моята проза е поетична, което само може да ме радва.

Втората ми книга се нарича „Слънчогледите се прераждат в слънца” (ИК „Виделина”, София, 2016; ISBN 978-954-8925-98-3) и полето със слънчогледи на корицата й е дело на Калин Терзийски, който, освен писател, е и художник. Тя е по-еклектична от първата ми книга и съдържа есета, стихове, както и един разказ (фантастика) за финал, с който участвам и в Алманах „Нова българска проза” 2016 – нарича се „Сътворение”. Отново Стефан Кръстев, мой колега и приятел, написа предговор за книгата.

Публикации имам в сп. „Одисей”, сп. „Ритъм”, сп. „У дома” и сп. „Happy weekend”, а също и в някои сайтове – „Гнездото” (http://www.gnezdoto.net/kristina-miteva-profile), „Здрав живот” (http://www.zdravjivot.org/), „Литературен свят” (http://literaturensviat.com/?p=107495), http://www.highviewart.com, в проекта „Мanu propria”, „Градското списание”  www.urban-mag.com  и други.

Вярвам в силата на думите и се старая чрез книгите си да бъда проводник на нещо светло и добро, което да стигне до читателя и да му помогне с нещичко... Вярвам в лечебната и съзидателната сила на Словото.

Имам много идеи за нови книги – с лично творчество, а поне една - по проекта „Един от нас споделя” - в него има много съкровища от човешки опит и мъдрост, които си струва да бъдат събрани, осмислени и споделени и на хартия, за да оставят по-трайна следа и да достигнат до повече хора. Обещала съм си да напиша и публикувам и поне една детска книжка – заради моя малък син Любомир J