Алманах "Нова българска литература"


Розалия Лефеджийска

Розалия Лефеджийска


Е-майл: rozalial_d@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/rozalial.f

Литературна страница: https://www.facebook.com/RozaliaEL/

Творческа биография|Библиография:Родена съм в гр. Габрово,но по-голяма част от съзнателния ми живот е свързан с гр.Варна и е белязан от обичта ми към морето.Както казвам в едно мое стихотворение,”Аз съм един малък хаос!”.Винаги съм имала разнопосочни интереси и съм изпитвала желание да се занимавам с много неща,някои от които практически несъвместими.Въпреки нестихващото ми влечение към изкуството,пътят ми минава през завършена Математическа гимназия-Габрово,Икономически университет-гр. Варна,школа по моден дизайн,което се превърна и в моя професия за известен период от време,и съпътстващото всичко това непрекъснато усъвършенстване в областта на изящното и приложно изкуство,завършило с обучение в Частна академия за изящно изкуство”Жул Паскин” в гр.София.
    Може би точно това неспирно лутане из дебрите на живота,търсейки себе си,търсейки отговори на въпросите :”Коя съм всъщност?”,”Защо съм?”,”Коя е истинската ми мисия в този живот?”...и ненамирайки еднозначен отговор,е принудило неспокойната ми душа да намери спасение във своето собствено въображение и да си създаде свой собствен,вътрешен свят.Свят,изпълнен със светлина,хармония и любов.Свят,който и до днес се опитвам да пресъздавам в своите картини и стихове,с едничката цел да докосна и стопля колкото може повече души с това,което нося в себе си.
    Картините от думи започнаха да се появяват в съзнанието ми още в ученическите години и така до днес,когато зад гърба си имам повече от 300 стиха.През годините е имало дълги периоди,в които музата на словото не ме е посещавала и други,в които ми е била постоянна спътница.Не се наемам да обясня нейното присъствие в живота си,защото смята,че това е все още извън пределите на човешкото знание.Когато творя имам усещането,че не се намирам съвсем в реалността,а на крачка от нея.Някъде,където светлината и любовта във всичките им измерения ,се превръщат в мелодия от думи или цветове,така че всяка душа да може да ги разчете със своя емоционален език и да намери послание за себе си.Стремя се обаче да улавям и запечатвам на лист или платно единствено посланията,носещи светли и позитивни емоции.Смятам,че светът днес ни засипва с достатъчно негативизъм и никоя душа няма нужда от още такъв,за да се влага енергия в създаването му.А и като цяло съм убедена,че мисията на изкуството е да прави светът по-красив и по-добър.
    Щастлива съм,че от целия хаос ,който бушува в душата ми,успявам да извличам красота,хармония и любов в думи и картини. Тяхната история може да се възприема единствено с душата,затова и заглавията,които поставям на живописни творби ,са поетични и емоционални.Голяма част от картините ми са елегантно придружени със стих,който отразява личния ми прочит на вложените емоции.Често тези стихове се раждат в душата ми още докато се оформя или осъществява идеята ми за картина.
    Имам издадена една стихосбирка с две лица"Нежни хоризонти“ , която направих съвместно с моята колежка по четка и перо Емилия Николова и излезе през месец май 2015 г. като продукт на издателство "Фабер",гр.Бургас,ISBN:978-619-00-0228-4 . В нея съм включила 50 от моите стихотворения ,свързани с темата за нежните хоризонти ,които преследва човешката душа.
     Мои стихове са публикувани във вестник"Компас",гр.Бургас.
     Имам участия в:
-"Скок в неизвестното",антология на ССПБ, ISBN :978-619-7079-97-5
- Алманах „Нова българска литература”, Поезия 2016,  Фондация „Буквите”